Geschiedenis

De Zeeuwsche Mop en zijn geschiedenis

In het voorjaar van 1955, nam Jan Melis van zijn oom een oude autobus over met daarin een snackzaakje dat alleen nog maar frites en worstjes verkocht. Deze autobus stond in de Duinweg. Hier hield Jan het 6 jaar vol. In april 1961 zette hij zijn zaak voort in een kiosk in de Langstraat. Vanuit deze kiosk verkocht hij gedurende 14 jaar zijn inmiddels wijd en zijd bekende ambachtelijke friet. Door de jaren heen breidde het assortiment zich flink uit. Een oud woninkje tegenover de kiosk kwam te koop.

Jan kocht het pandje en na een flinke verbouwing werd op 22 april 1975 de huidige “Zeeuwsche Mop” geopend. De naam is ontleent aan de ouderwets gebakken stenen, waaruit het geheel is opgetrokken, de zg. “Zeeuwsche Mop”. Vanaf die tijd werkte het gehele gezin Melis mee in het bedrijf, vader Jan, moeder Hennie en de drie kinderen Annet, Theo en Unia. In 1977 moest moeder Hennie om gezondheids redenen stoppen met het werken in de zaak. Omdat de kinderen nog te jong waren om het bedrijf over te nemen besloot Jan de zaak voor 5 jaar te verhuren.

In februari 1982 kwam het bedrijf weer terug in de familie. Zoon Theo en dochter Unia zetten de familietraditie voort, en runden het bedrijf weer als vanouds, Annet was inmiddels een eigen zaak begonnen: “ Het Winkeltje van Jannetje”, gelegen naast de Zeeuwsche Mop. In 1997 kwam er wederom een verandering. Unia sloeg een nieuwe weg in en verliet het bedrijf.

Tot op de dag van vandaag is Theo de trotse eigenaar van het familiebedrijf, waar hij nog iedere dag met veel plezier en inzet de ambachtelijke friet voor u bakt. Zijn vrouw Addy werkt voornamelijk achter de schermen. De 4 kinderen Bas, Gijs, Max en Nina zult u regelmatig achter de toonbank tegenkomen.

Wij hopen u snel te mogen verwelkomen en zijn ervan overtuigd dat u zult genieten van onze nog immer op ambachtelijke wijze voor -en afgebakken friet.